Levágta a macska bajszát… pár perccel később megdöbbentő dolog történt!

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Linda Nitzschke-nek furcsa gyűjteménye van. Valami olyasmi, amiről eddig még nem hallottam. Pontosabban neki egy macskabajusz gyűjteménye van. Egyenként kitépi a macska bajszát és mindenik macskának a bajszát külön edényben tárolja.

Állítása szerint az emberek nem tudják, hogy a cicák elhullatják a bajszukat és helyébe mást növesztenek. Pontosan nem tudjuk, hogy valóban kitépi a macskáknak az összes bajszát annak érdekében, hogy egy edényben felhalmozza őket, vagy tényleg megtalálja őket a földön, miután a macskák elhullatják? Ki tudja?

hobbi

Azonban ez az új hobbi felkeltette az érdeklődésünket és utánanéztünk, hogy mi történik, ha levágjuk a macska bajszát.

Ezt a választ találtuk:

A bajusz a macskák érzékelője, különféle fontos információkkal látja el az állatot, és kommunikációs szerepe van a macskák között – így összegezte kutatásait dr. James Richards állatorvos, aki az amerikai Cornell Egyetemen végzett kutatásokat a négylábúak ezen ékességéről.
A bajusz egy macska életében sokkal fontosabb, mint egy kutyánál, segítségével a cica el tudja dönteni például, hogy átfér-e egy keskeny résen. Az orr- és tapintó szőrzet a macskáknál három területen található a pofán: a bajusz, a szemöldök és az oldalsó pofaszőrzet, de vannak tapintószőrök az állon és a mellső lábak hátsó részén is. Ezek a szőrszálak keményebbek és legalább kétszer olyan vastagok mint a normál szőrzet, gyökereik háromszor olyan mélyre nyúlnak a bőr alá, és dúsan övezik véredények és idegek. Ennek következtében a szőrszál legkisebb rezdülése akár egy légáramlat hatására is ingerületet kelt. Az orrszőrzet segít a macskáknak a sötét helyeken történő tájékozódásban, különösen egerészéskor fontos. Richards szerint a szőrzet ad információt a préda pontos helyéről a cica mancsában, falatozás közben.
A macskák közötti kommunikáció terén a bajusz “előretolása” például barátságot illetve kíváncsiságot jelképezhet. Ezzel szemben a hátra, a pofához szorítása agresszivitást vagy védekező pozíciót jelent.

Ti mit tudtok erről?

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Mi a véleményed?