ILYEN LÉNYEK ÚSZNAK ALATTAD A BALATONBAN

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

A balatonfüredi akváriumban megnézheted, mi minden úszkál néhány méterre alattad a Balatonban.

Ismerek olyan embereket, akik azért nem mennek szívesen a Balatonba, mert nem tudják, milyen élőlények úszkálnak körülöttük és alattuk. Bár én több mint három évtized alatt csak egy meglepődött siklóval találkoztam a bóján túl, megértem a többiek félelmeit, mióta jártam a Balatoni Vízivilág Látogatóközpontban.

i1

A Bodorka (vagyis búzaszemű keszeg) nevet viselő „akváriumban” ugyanis élőben, szemtől-szemben találkozhatsz a Balatonban és annak hatezer négyzetkilométeres vízgyűjtő területén élő halakkal, rákokkal, kagylókkal és csigákkal. (A Zala folyón kívül 50 vízfolyással van kapcsolatban a tó.) Összesen 17 akvárium található a 650 négyzetméteres központban, a halakat (és a többi állatot) természetes élőhelyükhöz hasonló környezetben nézheted meg.

i2

Minden akváriumhoz tartozik egy érintőképernyő is, ahol három nyelven szerepel infó a halakról, így olyan dolgokról is tudomást szerezhetsz, hogy hol él a szélhajtó küsz vagy hogyan tud egy helyben lebegni a lápi póc. (Nekünk egyébként nem mindig működött a technika.)

i3

i4

És ha azt hiszed, hogy ez az egész olyan megnyugtató élmény, mint anno a halakat nézni buli után a Duna TV-n, nagyon tévedsz. A Bodorka legdrámaibb pillanata az, amikor meglátod a csúcsragadozót. Nem olyan vérfagyasztó, mint amikor aligátorokkal szemezel, mivel a harcsát a hüllőkkel ellentétben egyáltalán nem érdekli, hogy ott vagy, és nem szerepelsz az étrendjében, de azért örülsz, hogy ott van közöttetek az az edzett üveg. Főleg, hogy a tóban az itteninél sokkal nagyobb, 1-1,5 méteres példányok is vannak. (Lehet, hogy nem is olyan messze tőled.)

i5

A Balatonban egyébként eddig 47 halfaj előfordulását jegyezték fel, a tudomány szerint ma 24-féle él hal él a tóban. Ha még ennél is többet akarsz megtudni a Balaton élővilágáról, nézd meg az előadóteremben vetített filmet.

i6

i7

A Bodorka jó kis program, főleg, ha gyerekekkel vagy. Nekik készült egy játszótér is. A pénztáros és a teremőr (?) nénik is nagyon kedvesek, ami természetesen alap kellene, hogy legyen, de sajnos nem az, ha összegezzük az eddigi tapasztalatainkat. A halak nem fogják kitölteni a napod, de szerencsére Balatonfüreden még rengeteg dolgot lehet csinálni, és gasztroprogramból sincs hiány.

i8

i9

És reméljük, jövőre azért belemész a vízbe.

Fotók: ilovebalaton.hu, Bodorka

Bodorka – Balatoni Vízivilág Látogatóközpont

Balatonfüred
Tagore sétány
Nyitva tartás: 10-18h
bodorka.info.hu
Belépő: felnőtt: 1000 Ft, gyerek:14 éves korig 500 Ft, diák és nyugdíjas: 750 Ft

Forrás: ilovebalaton.blog.hu

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Mi a véleményed?