Hoppá!! Visszaállítják a sorkatonaságot az Oroszok miatt

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Svédországban nyártól visszaállítják a sorkatonai szolgálatot, amit hét évvel ezelőtt, 2010-ben szüntettek meg. A határozatot Peter Hultqvist védelmi miniszter jelentette be csütörtökön, Oroszország fegyverkezésére hivatkozva…

Az említett időszak alatt nem volt kötelező a katonai szolgálat, hanem önkéntes alapon lehetett katonának jelentkezni, azonban az utóbbi időben önkéntesekből nem volt elég jelentkező – tette hozzá a védelmi miniszter a közszolgálati rádiónak. A TT hírügynökségnek egyik nyilatkozatában pedig elmondta, hogy:

“A kormány szeretne egy stabilabb utánpótlási formát, és növelni akarja a hadsereg kapacitását, mert megváltozott a biztonsági helyzet”.

A kormány tervezete szerint kötelező lesz egy 11 hónapos katonai szolgálat minden olyan svéd számára, aki 1999-ben vagy később született. A javaslatot minden bizonnyal elfogadja a parlament is, mert a baloldali kormány és a jobbközép ellenzék egyetért a kérdésben.

“A biztonsági helyzet megváltozása valósággá vált, s ez az orosz erőfitogtatásban nyilvánul meg, amelyre mindig találnak valami kifogást” – mondta Wilhelm Agrell biztonságpolitikai szakértő az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

Svédország több mint két évszázada nem vett részt háborúban. Az országban először 1901-ben vezették be a sorkatonai szolgálatot. 2010-ben azonban úgy ítélték meg, hogy ez nem alkalmas utánpótlási módszer a modern kori hadseregben. Július 1-jétől minden évben mintegy 13 ezer fiatalnak kell részt vennie sorozáson, de közülük csak 4 ezret választanak majd ki motiváltságuk és alkalmasságuk alapján arra, hogy következő január 1-jétől elkezdjék szolgálatukat.

Svédország nem tagja a NATO-nak, de részt vesz az észak-atlanti szervezet Partnerség a Békéért nevű programjában. Stockholm védelmi kérdésekben Finnországéhoz nagyon hasonló álláspontot foglal el, utóbbinak azonban 1340 kilométer hosszú közös határa van Oroszországgal.

A két skandináv ország tavaly katonai együttműködési megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal.

Forrás: blikk.hu

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Mi a véleményed?