Egy 10 éves kisfiú fürdés után megfulladt… és sajnos ez bárkivel megtörténhet!

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Johnny Jackson mindössze 10 éves volt, amikor először elment barátaival egy fürdőre. Úgy volt, hogy este az édesanyja utána megy és hazaviszi őt, miután jól kiszórakozzák magukat.

f1

Útközben hazafele az édesanyja megkérdezte tőle, hogy milyen napja volt. Johnny egy kicsit kimerült volt az izgalomtól, de jól volt. Életében először fürdött ezért izgalmas napja volt.

f2

Johhny miután hazaértek, feltétlenül le akart feküdni, hogy pihenje ki magát. Elvégre egész nap szaladgáltak és játszodtak, fürödtek ezért az édesanyának nem volt szokatlan.

De amikor később édesanyja bement a gyerekszobába egy igazi szülői rémálom vált valóssággá: Johnny arcát fehér hab borította be és a 10 éves kisgyermek nem mozdult. Az édesanya megrázta a gyereket, könyörgött neki, hogy ébredjen fel, de már túl késő volt: az édes kis Johnny már nem lélegzett többé.

f3

Amit az orvosok megállapítottak később, azt Johnny édesanyja is nehezen tudta elhinni. Megtudta, hogy mi ölte meg a kisfiát. Johnny megfulladt. Száraz fulladás, alattomos, de ugyanolyan halálos mint a vizbefulladás. Eddig még soha nem hallottam a száraz fulladásról. És sajnos nem sok szülő tudja, hogy a gyereke akkor sincsen tökéletes biztonságban, miután már kijött a vízből, hiszen ennek a kegyetlen tünetnek bárki áldozatául eshet.

Száraz fulladáskor a következő dolog történik: gyerekek és felnőttek esetében is gyakran okoz halált ez a görcsösödés. Ez egy védelmi mechanizmusa a szervezetnek, hogy megakadályozza a víz bejutását a tüdőbe. Azonban ez erősen befolyásolja a levegő bejutását is. A légzés leállása pánikhoz vezet és gyakran eszméletvesztéshez. Az eszméletvesztés során az izmok ellazulnak és a légzés nem indul be többé. Azonban az esetek csak 10 százalékában zárhatja el a légutakat.

f4

Hasonlóképpen veszélyes lehet a legkisebb mennyiségű víz a tüdőben. Kezdetben semmilyen tünet nem észlelhető, hiszen a gyerek járni és beszélni is tud, azonban egy kis mennyiségű víz a tüdőbe tüdőgyulladást okozhat vagy ödémát vagy légzési zavarokat, ami halálhoz is vezethet.

f5

Különösen a fiatalabb gyermekek vannak kitéve az ilyen típusú fulladásos veszélytől mert a tüdejük nagyon kicsi ezért kis mennyiségű víz is nagy kárt okozhat.

f6

A fulladás elkerülése érdekében oda kell figyelni a következő dolgokra, mert mindkét esetben a tünetek nagyon hasonlóak:

– erős, ismétlődő köhögés

– mellkasi fájdalom

– légzési nehézség/gyors légzés

– kimerültség

– ajkak megszineződése

Ha ilyen tüneteket észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz, vagy hívjuk a mentőt. Csak így menthetjük meg az életét! Természetesen a balesetek elkerülhetőek, ezért feltétlenül legyünk figyelmesek, ha kisgyerekkel fürdeni megyünk. Még egy kis tócsából is könnyedén víz kerülhet a tüdőbe! Ezért erre különös hangsúlyt kell fektetni!

Mivel közeleg a nyár, sok gyerek szeret játszani a vízben, fontos, hogy a szülők, nagyobb testvérek értesüljenek erről a veszélyről. Csak akkor menthetünk életet, ha előre fel vagyunk készülve.

Nagyon fontos, hogy ezt az információt mindenki tudja!

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Mi a véleményed?