12 furcsa dolog, amit az elődeink csináltak

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Ne hidd, hogy a múltban nem voltak furcsa, különc divathóbortok. Össze is gyűjtöttünk néhányat.

1. Első és második alvás

A középkorban az európaiak között a bifázisos alvás dívott. Az első alvás napnyugta körül kezdődött és körülbelül éjfélig tartott. Akkor az emberek 2-3 órára felkeltek.

Volt, aki ilyenkor imádkozott vagy olvasott, mások a családjukkal vagy szomszédjaikkal töltötték. Ezután jött a második alvás, amely napkeltéig tartott.

2. Élő ébresztőórák

A felkoppintó, mint foglalkozás, a 18. század közepétől egészen az 1950-es évekig létezett. Az ő dolguk volt felébreszteni a korán kelőket. Bottal megkocogtatták az ügyfél ablakát, vagy köpőcsővel rálőttek.

Az nem tisztázott, hogy a felkoppintókat ki ébresztette fel, de állítólag le sem feküdtek munka előtt.

3. Ruhák fiúknak

A 16. századtól az 1920-as évekig bevett szokás volt a 4-8 éves kisfiúkra lányos ruhát adni. Ennek alighanem anyagi okai lehettek: a lány ruhákat könnyebb volt átalakítani, ahogy a gyerek nőtt.

A divat az uralkodókat sem hagyta érintetlenül: a képen II. Miklós orosz cár fia látható hasonló ruhában, mint amilyet a nővérei viselnek.

4. Chopine cipő

A chopine, más néven zoccoli vagy panelle egyfajta platform cipő volt, amely akár 50 centis is lehetett. Nem csoda, hogy a viselőinek a szolgálóik segítségére volt szüksége, nehogy szó szerint a divat áldozatául essenek.

A chopine-t nem csak divathóbortból viselték, hanem azért, nehogy a hölgyek ruhájának szegélye saras legyen.

5. Minden bajra érvágás

Ez a gyógymód 2000 éven keresztül, egészen a 20. század elejéig népszerű volt. Az érvágást szinte bármilyen betegségre alkalmazták, de sokszor még nagyobb bajt csinált, tovább gyöngítette szegény pácienst.

6. Hiányos higiénia

Egyes középkori országokban úgy tartották, hogy a víz csak megbetegíti az embert, a tetveket pedig “Isten gyöngyeinek” nevezték. Még az uralkodók is osztották ezeket a nézeteket.

I. Izabella kasztíliai királynő büszke volt rá, hogy csak kétszer fürdött egész életében: a születésekor és az esküvője előtt. Állítólag amikor egy lovag megjegyzést tett a királynő koszos kezére és körmeire, a királynő azt felelte:

“Látnia kéne a lábamat!”

7. Fotózkodás halottakkal

Újabb, mai szemmel bizarr szokás. A 19. században így akarták megőrizni az elhunyt szeretteik emlékét. A halottakat úgy öltöztették, sminkelték, hogy élőnek tűnjenek, és természetes pózba ültették őket, a lehunyt szemhéjukra szemet rajzoltak, mint a fönti képen is.

8. Radioaktív szépségápolási termékek

A 20. század elején a radioaktív sugárzást még jó dolognak tartották, amit a csalók ki is használtak: vásárolhattál rádiummal és tóriummal feljavított kozmetikumokat, ételeket és italokat, radioaktív ajándéktárgyakat, sőt, olyan eszközöket, amelyek radioaktív elemeket kevertek a vízbe.

9. Heroin, mint köhögés elleni szer

Bár mily meglepő, 100 évvel ezelőtt a heroint a morfium ártalmatlan alternatívájának tartották, és a patikákban köhögés elleni szerként árulták. Még gyerekeknek is ajánlották.

Később felfedezték, hogy a heroin a májban morfiummá változik, ezért 1924-ben Németországban betiltották a használatát, de csak 1971-ben vált törvénytelenné.

10. Dohányzás a repülőn

50-60 éve a dohányzást nem tekintették rossz szokásnak. Az emberek még a repülőkön sem fosztották meg magukat ettől az élvezettől, tekintet nélkül más utasokra.

Manapság tilos a repülőkön dohányozni, de sok országban (pl. Iránban) nem vezették be a tilalmat.

11. Fürdőgépek

Velünk ellentétben a 18.-19. században az emberek még nem mehettek be csak úgy, a partról a vízbe. Fürdő gépeket kellett használniuk: speciális, fürdőkabinra hasonlító szekereket.

A szekereket behajtották a vízbe, hogy a fürdőzők a vizsla tekintetektől biztonságban úszhassanak. A nők fürdőgépeit a férfiakétól tisztes távolságban helyezték el.

12. Vécépapír helyett kövek

Hosszú listát lehetne írni azokról a dolgokról, amiket az emberek a wc papír feltalálása előtt használtak. Levelek, kukoricacsutka, kókuszhéj, birkagyapjú és rongy (azoknak, akik megengedhették maguknak), botra tűzött szivacs, vagy csak víz.

De az ókori görögök a legkülönösebbek: bizonyos higiéniai célokra köveket, kavicsokat vagy cserépdarabokat használtak.

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Mi a véleményed?