Mi a véleményetek az új csecsemőtáplálási irányelvről?

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Megjelent a Közlönyben az új csecsemőtáplálási irányelv, amelyet most bárki elolvashat az Anyatejút (https://www.facebook.com/anyatejut) nevű közösségi oldalnak köszönhetően.

Íme a szakmai irányelv a 0-tól 12 hónapos gyermekek táplálásához.

– A szoptatásra való felkészítésnek a második és a harmadik trimeszterben meg kell történnie.
– A csecsemőket 5-6 hónapos korig kizárólag és válaszkészen (igény szerint) anyatejjel kell táplálni.
– Közvetlenül a megszületés után legalább egy órán keresztül biztosítani kell az anya és újszülött háborítatlan bőrkontaktusát. Halasszuk a rutin eljárásokat a legalább egyórás bőrkontaktus utánra.
– A szülőszobai megfigyelés idején biztosítani kell, hogy szoptatástámogatásban jártas szakember (nővér, szülésznő) felügyelje az anya-újszülött párost, és segítséget nyújtson, amikor szükséges.
– A kórházi tartózkodás alatt biztosítani kell az újszülött és az édesanya folyamatos együttlétét (24 órás rooming-in).
– A válaszkész (igény szerinti) szoptatás érdekében a szoptatások számát és időtartamát nem szabad korlátozni. Támogassák az anyákat abban, hogy felismerjék csecsemőik táplálkozással kapcsolatos jeleit és reagáljanak azokra.
– Az első életórákban a mellre helyezési kísérletet nem válthatja ki helyettesítő folyadék (tea, cukros oldat, tápszer stb.) A mellre helyezés megkísérlését és segítését a nap 24 órájában éjjel és nappal azonos feltételekkel (éjszaka is korlátlan számban és ideig) szoptatásban jártas szakember segítségével kell biztosítani.
– Csak a súlygyarapodás állása és bizonyítottan (dokumentáltan) elégtelen tápanyagbevitel együttes fennállása esetében indokolt orvosi javaslatra pótlás biztosítása. Megelőzési céllal csecsemőtápszer rendelése (receptírás) indokolatlan, a szoptatás sikerességének esélyét csökkenti.
– A szoptatás megszakítását nem indokolja anyai röntgenvizsgálat vagy kontrasztanyag. (Az ajánlás nem vonatkozik radioaktív izotópokkal végzett vizsgálatokra.)

Hazaadást követően:

– A válaszkész (igény szerinti) szoptatás folytatása időkorlát nélkül javasolt.
– A védőnő látogatása a család otthonában történjen meg az újszülött hazabocsájtása után 2 munkanapon belül, majd az újszülött 6 hetes koráig hetente, ezt követően havonta és szükség szerint.
– A védőnő 10-14 napig, de legalább a születési súly eléréséig és a látványos súlyfejlődés megindulásáig 1-2 naponta töltse ki a táplálási naplót. (Ellenőrző lista III.)
– A fontos és kitöltendő paraméterekről (1. szopások száma, 2. vizes pelenkák száma, 3. székletes pelenkák száma, 4. csecsemő testsúlya) győződjön meg a helyszínen, vagy tájékozódjon az édesanyától telefonon.
– Az egészséges, jól gyarapodó csecsemőnél a születési súly elérése, a látványos súlygyarapodás megindulása után az első hónapban hetente, kéthetente történjen súlymérés.
– Hazaadást követően csak a súlygyarapodás állása és bizonyítottan (dokumentáltan) elégtelen tápanyagbevitel együttes fennállása esetén indokolt orvosi javaslatra pótlás biztosítása. Megelőzési céllal csecsemőtápszer rendelése (receptírás) indokolatlan, a szoptatás sikerességének esélyét csökkenti.
– Amennyiben a csecsemő pótlásra szorul, az anyát támogatni kell a tejtermelés fenntartásában (fejés). Első választandó pótlás az édesanya lefejt teje. Második választandó pótlás donor női tej adása. Tápszert csak saját lefejt és donor női tej hiányában szabad adni.
Hogyan: a biztonságos módszert szakember mutassa be az édesanyának. Szoptatások után: kanál, pohár, fecskendő, ujjetető. Szoptatás közben: fecskendővel, Szoptaníttal.
– Amennyiben ismerjük a szopott mennyiséget, akkor az életkornak megfelelő volumenre egészítsük ki pótlással a napi összmennyiséget.
Hiba: súlyos szakmai hiba megalapozott orvosi indok nélkül tápszer adása; Hiba: gyorsan, néhány perc alatt történik a pótlás; a tápszeres pótlás adása cumisüvegből történik; kontrollálatlanul nagy mennyiségű pótlás adása.
– Az egy éven túli szoptatásnak figyelemre méltó haszna van az anya és a baba számára is, és emiatt mindaddig folytatódjon, amíg az mindkettőjüknek kívánatos.
– Alacsony rizikójú várandósság során az anya végig szoptathat.
– Az édesanya a megszületett kisebb testvérrel együtt mindkét gyermekét “tandem” szoptathatja.

Hozzátáplálás:

– A hozzátáplálást legkorábban az 5. hónap elejétől lehet kezdeni, és legkésőbb a 6. hónap végéig el kell kezdeni, ami nem zárja ki a 6 hónapos korig történő kzárólagos szoptatást. A hozzátáplálást úgy kell elkezdeni, hogy a szoptatás gyakorisága ne csökkenjen a következő hónapokban sem.
– A hozzátáplálás lehetőleg a válaszkész táplálás elveit alkalmazva történjen.

Italok:

– Kizárólag anyatejjel táplált csecsemőnek nincs szüksége kiegészítő italra. Ha már legalább 3 alkalommal fogyaszt szilárd táplálékot, akkor kell csak kiegészítő folyadékot (vizet vagy cukrozatlan babateát) lehetőleg pohárból adni.

Az alábbiakban megoszthatjátok véleményeiteket ezzel kapcsolatosan!

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Mi a véleményed?