Megdöbbent kína lakossága reggel, amikor kinéztek az ablakon…

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Ritka légköri jelenségnek lehettek szemtanúi Kínában azok az emberek, akik napfelkeltekor felnéztek az égre. A felvételek alapján látszólag egyszerre három nap kelt fel, Belső-Mongóliában. Az emberek amikor meglátták, kirohantak az utcára és akinek lehetősége volt, mindenki az eget kamerázta.

A tudományos magyarázat szerint nemcsak meteorológiai, hanem légköroptikai jelenség is. A magyarul melléknapnak nevezett szürreális, szinte sci-fi be illő látvány hideg időben, a Nap horizont közeli helyzetében gyönyörködteti a szerencsés embereket.A melléknap (parhelia), régi magyar nevén cimbora a napkorongtól két oldalt elhelyezkedő fényes foltok formájában látható, a foltok fehérek vagy színesek, és a Földről gyakran csak az egyik oldali látható.
A melléknapokat a jégkristályokon megtörő fény hozza létre, méghozzá akkor, ha ezek a jégkristályok laposak és hatszögűek.

A NASA szerint egy erős villámlás is előidézhet egy ilyen ritka jelenséget, amelynek következtében megváltozik az elektromos mező a felhők felett, és az itt keletkezett jégkrisytályokon megtörik a nap fénye. Általában magasan lévő fátyolfelhőben jönnek létre, de előfordulhat, hogy az alacsony légköri, gyémántpornak nevezett jégkristályokon is megtörik a Nap fénye, a melléknapok tehát huszonkét fokra a Nap két oldalán keletkeznek.

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Mi a véleményed?