Ezért laknak inkább albérletben, mint saját lakásban a németek!

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Németország csak 43 százaléka él saját otthonában. Az európai statisztikák itt mutatnak a legalacsonyabb számot ilyen téren. De mivel magyarázható, hogy egy ilyen fejlett ország lakosai nem szeretnének a saját otthonukban élni? Nagyon furcsa dolog, hogy valaki ne akarjon saját házat, nem? Ehelyett inkább apartmanokat bérelnek.

l1

Miért van ez így?

A német ingatlanpiac 1945-ben nagyon esett, amikor Németország megadta magát a szövetséges erőkkel szemben. A háború ideje alatt 2.25 millió lakás pusztult el és további 2 millió megrongálódott. Az 1946-os népszámlálás azt mutatta, hogy a németeknek 5.5 millió új lakásra van szükségük.

l2

Németország kapitulációja után rengeteg nehézségbe ütközött: politikai, gazdasági, szociális, pénzügyi, sőt ideológiai problémák is felmerültek.

Nem sokkal ezután, Nyugat-Németország kidolgozott egy lakáspolitikát, amely jelentős mértékben csökkentette a munkanélküliek számát és lehetővé tette, hogy az emberek többsége közösségbe éljenek. 1949-ben megszavazták az első törvénycsomagot, hogy adómentesen új lakások épülhessenek, és erre szubvenciókat is adtak. Így Németországnak 1962-re sikerült 5 millió lakóegységet felépítenie. Ezek közül a legtöbbet bérbe adták.

De miért nem csökkent a bérlők száma a mai napig sem?

Azért, mert a kereslet a vásárlók részéről nagyon kicsi volt. A németek egyszerűen nem engedhették meg maguknak, hogy saját otthonuk legyen.

l3

 

Németország azonban nem az egyetlen ilyen ország Európában, ahol ingatlan problémákkal küzdöttek. Nagy-Britannia is, a háború után sokat szenvedett és a mai napig rengeteg az angol bérlő. De a jelenlegi adatok szerint, a britek 66%-a saját otthonában él, tehát 23%-kal jobb helyzetben vannak, mint a németek.

Miért olyan vonzó napjainkban is a németeknek albérletben lakni?

A közgazdászok szerint, ez a jelenség az alacsony lakbérnek köszönhető. A költségeket az állam szabja meg, így lakást bérelni Németországban viszonylag kevés (a keresethez képest).

Továbbá a német jelzálogpiac senki számára sem vonzó. Hitelt felvenni a bankból nagyon nehéz és zsebbe nyúlós dolog.

l4

Szoval a németek kibékültek azzal a gondolattal, hogy nem vásárolhatnak saját lakást, ezért élnek inkább bérben. Egy nemrégiben készült felmérés azt mutatja, hogy a németek 93 százaléka elégedett a jelenlegi helyzettel és a lakással, amelyben élnek. Teljesen egészséges dolognak tartják albérletben élni!

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg barátaiddal a Facebook-on!

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Mi a véleményed?