Avokádó nevelése otthon

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Avokádóhoz Magyarországon is szinte bármelyik nagyobb üzletben hozzá lehet jutni, úgyhogy akárki megpróbálkozhat a gondozásával. De azért meg kell jegyeznem, hogy szerintem nem a legjobb módszer ez a fogpisztkálós-pohár-vizes hajtatás, nekem eddig mindig megbüdösödött a kísérlet. Ezzel szemben problémamentesen csírázott az összes mag, amit egyszerűen ledugtam a rendszeresen locsolt növényeim ládáiba. A képek a saját növénykéimről készültek.

avocado

Az avokádó nevelése otthon

Az avokádó lakásban való nevelése gyerekjáték. Szó szerint. Melyik gyerek nem lógatott avokádómagot egy pohár vízbe az iskolában vagy házi feladatként, csak, hogy lássa, mi fog történni? Szerintem ezt az egész osztályom megcsinálta valamelyik évben. (És most így visszagondolva azon töröm a fejem, mit csinálhattak a felnőttek azzal a rengeteg avokádóval? Talán egy hajórakománnyi guacamolét?)

Mi az oka mégis, hogy megcsináljuk? Hát az, hogy jópofa és működik. És bár már kevésbé egzotikus, mint régen, az avokádónak mégis megvan az a csodás és impozáns tulajdonsága, hogy elegendő időt hagyva neki valódi avokádó csemetévé fejlődik. És ha elég türelmes vagy, a kis magonc figyelemreméltó növénnyé nőhet a lakásban is. Igaz, valószínűleg sosem fog gyümölcsöt hozni (hacsak nem vársz rá tíz évet), de ha mégis, a magonc gyümölcse nem valószínű, hogy hasonlítani fog az eredetihez. De addig még sok idő van.

Tartási körülmények

Fény: akárcsak a banán, az avokádó is teljes napsütésben érzi jól magát. Ha maggal kezded, tarthatod azt egy világos ablakpárkányon, amíg a gyökerek ki nem alakulnak és az első levelek meg nem jelennek.

Víz: az avokádót folyamatosan nedvesen kell tartani, de persze a megfelelő vízelvezetés alapvető. Oda kell figyelni a levélsárgulásra, ami a túl sok öntözés jele. Gondoskodni kell arról is, hogy a tápoldat sói ki legyenek mosva a talajból.

Hőmérséklet: az avokádó szereti a meleget a növekedési időszakban, de elviseli télen a 10 C fokos hideget is, bár olyankor igen lassan nő.

Talaj: termékeny, jó vízelvezetésű keverék az ideális.

Tápoldat: a növekedési időszak alatt bőségesen lehet tápoldatozni olyan táppal, amelyben egyenlő arányban van jelen a nitrogén, foszfor és kálium. Pár évvel később, mikor a növény már nagyobb és közelebb van a termő korhoz, adható olyan tápoldat is, ami elősegíti a virágzást és a termést.

Szaporítás: az avokádó sokféleképp szaporítható. A profik a kívánatos fajtával oltják be a betegségeknek ellenálló alanyokat, hogy olyan ellenálló fát neveljenek, amelyen a vágyott típusú gyümölcsök teremnek.

Légbujtással is lehet szaporítani, de otthoni körülmények közt a legelterjedtebb a magvetés. Az avokádómag hajtatásához szúrjunk három fogpiszkálót a magba, és a végével lefelé helyezzük egy pohár víz fölé, hogy belelógjon. Tartsuk meleg helyen, de ne közvetlen napsütésben. A mag 2-6 hét alatt kicsírázik. Hagyjuk, hogy a növény kb. 15 cm-esre nőjön, ezután vágjuk vissza 7-8 cm-re, hogy így inkább erősebb gyökereket növesszen. Ha újra megjelennek a fiatal levelek, ültessük át az avokádót egy cserép földbe. (Köszönet a tanácsért a Kaliforniai Avokádó Bizottságnak.)

Átültetés: ültessük át az avokádót minden tavasszal, mikor a növény újra fejlődésnek indul. Az első pár évben fontos az avokádó metszése a bokrosabb forma kialakítása érdekében. Az első nagyobb metszést 30 cm-es korában ejtsük meg. Vágjuk vissza 15 cm-re, majd engedjük új leveleket és hajtásokat hozni. Ahogy nagyobb lesz, csípjük vissza az új hajtásokat, hogy újabb elágazásokra kényszerítsük. Az avokádó az új hajtásokon hoz gyümölcsöt.

Fajták: bár az avokádónak mintegy ezer különböző típusa van, de a legvalószínűbb, hogy a Haas avokádó jut el hozzád, amit nagy mennyiségben termesztenek Kaliforniában és szerte Közép-Amerikában. Ezek apró, kavicsos avokádók magas zsírtartalommal és ízletes gyümölcshússal. A nagyobb, világoszöld Florida avokádók is fellelhetőek szezonálisan. Ezekben kevesebb a zsír és időnként egészségmegőrző avokádóként hirdetik.

Nevelési tippek: a lakásban leginkább csak a fiatal növények tarthatóak. Ha azt szeretnéd, hogy teremjen és fa formája legyen, odakinn kell elhelyezned (és az is lehet, hogy melegebb éghajlatra kell költöznöd).

Ahhoz, hogy a lakásban tartott avokádó egészségesen fejlődjön, rengeteg vízre és napfényre van szükség, valamint rendszeres tápoldatozásra. Csípd le az új hajtásokat, és figyelj oda az olyan jelekre, mint például a levélsárgulás, amit a túl sok, vagy a pangó víz okozhat. Figyelj arra is, ha fehér lerakódás jelenik meg a talajon – ez általában az jelenti, hogy felhalmozódott a ső a tápoldatból. Öblítsd át az edényt rendszeresen.

Forrás: egzotikusoknevelese

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Mi a véleményed?