A kötés a legjobb agytorna… szavak nélkül hagyja a neurológust!

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Első szem, második szem és még egy… a kötés harmonikus ritmusa hihetetlenül nyugtató hatású, pont annyira, mint egy kiadós meditálás. A kezünk ilyenkor lefoglalja az elménket, amely ez idő alatt megszabadul a felesleges gondoktól. Ha jól begyakoroljuk a mozdulatokat, akkor egy idő után az izmaink már rutinból dolgoznak, így elkalandozhatnak a gondolataink, kikapcsolhatunk, relaxálhatunk. A ritmikus, ismétlődő mozgás egyaránt ellazítja a testet és a lelket, néhány óra kötés után úgy érezhetjük, mintha kicseréltek volna. Minél többet végezzük az elcsendesítésnek ezt a gyakorlati módszerét, annál harmonikusabb életünk lesz. A neurológusok is alátámasztják, hogy a kötés egy igazi agytorna, amely hihetetlenül jó hatása van a szervezetre.

Egy óra kötés olyan, akár egy óra meditáció!

A kutatások azt mutatják, hogy a kötés, varrás, hímzés, szabás fejleszti a koncentráló és megfigyelő képességet és nagyon jó hatással van a központi idegrendszerre. Egy online felmérés során, amelyen világszerte több mint 4000 nő vett részt, megfigyelték, hogy azok a nők, akik gyakran kötnek, horgolnak sokkal boldogabbak, kipihentebbek és stressztől mentesek!

kotes1

Nézzük a jótékony hatásait!

Büszkévé tesz
Bár sokan azt hiszik, a kötés nem nagy dolog, bizony nehéz tudomány, és sokáig kell tanulni ahhoz, hogy tökéletes eredményt tudjunk produkálni. Éppen ezért nem meglepő, hogyha valaki eljut addig a pontig, amikor már a szerettei is hozzá fordulnak egy divatos pulcsiért, az büszkeséggel tölti el. Ez a jó érzés pedig olyat tesz az emberrel, mint egy gyógyszer sem: feltölti pozitív energiákkal. Pláne akkor, ha vadidegenek dicsérik meg az utcán, hogy milyen szép sálja van.

Csökkenti a depresszió és a stressz tüneteit
Az a fajta fókuszálás, amit a kötés ritmikus mozgása követel, csökkenti a depresszió és a stressz kellemetlen tüneteit. A csendes, nyugodt ülés ugyanis már pár perc után képes lassítani a szívritmust, és csökkenteni a vérnyomást. Aki rosszul viseli a munkájával, vagy úgy egyáltalán az élettel járó idegeskedést, annak melegen ajánljuk a rendszeres kötést! Tapasztalni fogja, hogy néhány nap után jobban kezeli majd a megpróbáltatásokat, és derűsebben áll a mindennapok problémáihoz.

kotes2
Fejleszti a motorikus képességeket
A motorikus képességek a mozgásos cselekvések megtanulásának, végrehajtásának a feltételeit alkotják. Olyan tulajdonságok, amikre az egyénnek szüksége van ahhoz, hogy bármiféle tevékenységet sikerrel tudjon végrehajtani. Mivel a kötés az agy egészét megmozgatja, vagyis a homloklebenyt, a fali lebenyt, a halántéklebenyt, a nyakszirti lebenyt és a kisagyat is, kiválóan fejleszti a motorikus képességeket. Bár ez minden embernél fontos, kiemelten lényeges a Parkinson-kórban szenvedő betegeknél, akik izommerevségben és belassultságban szenvednek.
Késlelteti az enyhe mentális hanyatlást
Azzal, hogy a kötés fejleszti a motorikus képességeket, nemcsak ahhoz járul hozzá, hogy bizonyos tevékenységeket el tudjunk végezni, hanem ahhoz is, hogy később kezdődjön el a mentális hanyatlás. Az enyhe mentális hanyatlás (angolul mild cognitive inpairment – MCI) a szellemi képességek csökkenésével jár, ám minél többet használjuk az agyunkat, annál később kell szembesülnünk vele. Egy felmérés szerint azok az idős emberek, akik szabadidejükben kötöttek, 30-50%-kal jobban teljesítettek a különböző kognitív teszteken, mint azok, akik nem. Ezt a problémát komolyan kell venni, mert a mentális hanyatlás a demencia, az időskori elbutulás előszobája.

Csökkenti az arthritis kialakulásának esélyét
Az agyunk is csak akkor marad egészséges, ha használjuk. Miért lenne ez másképp az ízületek esetében? Ha nem erőltetjük meg a végtagjainkat, például a kezünket, az ujjainkat, inkább gyengéden, de folyamatosan műben tartjuk őket, akkor elkerülhetjük a rheumatoid arthritis kialakulását. Ez a betegség az ízületi gyulladások egy formája, elvileg azért jelenik meg, mert az immunrendszer megtámadja az ízületeket borító porcot.

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Mi a véleményed?