7 sokkoló fotó arról, mennyit változtak 100 év alatt a sarkvidéki gleccserek

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

A globális felmelegedés következtében olvadnak a jégtakarók, gleccserek és fagyott területek. Ez tengerszint emelkedést, a gleccserek táplálta folyók mentén szárazságot, ivóvízhiányt eredményez. A tundra olvadása metánt szabadít fel. Növekszik a föld hőelnyelése, ami további melegedést jelent.

Az Északi-sarkvidéken kétszer gyorsabb a felmelegedés üteme, mint a világ többi részén, és ennek hatásai máshol is éreztetik hatásukat kutatók szerint.

A klímaváltozás hatásaként rohamtempóban szaporodnak az olvadékvíztavak!

A kutatók megerősítették, hogy az Antarktisz keleti részén ezrével jelennek meg a furcsa kék tavak. Ez eléggé aggasztó jelenség, mert már láttak hasonlót korábban is. Akkor a grönlandi jégpáncél olvadt nagyon gyorsan, 2011 és 2014 között több mint egybillió tonna jég olvadt el. A kutatók arra következtetnek, hogy a kék tavak ennek a folyamatnak a tünetei.

Idén, vagy jövőre több mint 100.000 év után először tűnhet el teljesen a jég az Északi-sark területéről – ezt jósolja a terület egyik híres kutatója, Peter Wadhams.

Sorolhatnánk, hogy a környezetszennyezésnek milyen következményei lesznek de nem teszük. Ehelyett mutatunk 14 sokkoló felvételt, ami többet mond minden szónál.

+ egy videó, a gleccserek olvadásáról:

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Mi a véleményed?