Kevesen tudnak erről a tengerparti veszélyről!

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Sokan imádnak fürdeni a tengerben vagy az óceánban, de a legtöbb ember nem tudja, hogyan kell helyesen cselekedni vészhelyzetben. Legtöbben úgy vélik, hogy baleset csak akkor történhet, ha alkoholfogyasztás után megyünk fürdeni, azonban létezik egy másik veszély – a rip áramlat.
Ebben a cikkben megpróbáljuk elmagyarázni, hogy mit is jelent pontosan ez a veszélyes áramlat, hogyan lehet elkerülni, vagy mi a teendő, ha valaki ilyen veszélyes helyzetbe kerül.

v1
A rip áramlat egy tölcsér alakú áramlat, melyet a hullámzás hoz létre a sekély, zátonyos partszakaszokon. Ez az áramlat az egyik legveszélyesebb jelenség. Sok úszó esett már áldozatául ennek az erős áramlatnak, hiszen még a legjobb úszókra nézve is óriási veszélyt jelent, ha nem tudják mit kell tenni ha ilyen áramlatba keverednek. Hiába próbálsz kiúszni belőle, mert nem fog sikerülni és akkor könnyen pánikba eshetsz…

A rip áramlat egy kiszámíthatatlan jelenség, amely bármelyik strandon, óceánon, tengeren, nagyobb tavaknál előfordulhat. Apálykor a tenger visszahúzódik és ez megtöri a tenger hullámait és gyakran kialakulhat egy rip áramlat, ahol a víz nagy sebességgel visszatér a tengerbe és magával ragad mindent, ami útjába került. Egy gyors folyóhoz hasonló, ami nagy erővel mindent magával sodor a tenger közepe fele. Akár a 2,5 – 3 m/s sebességet is elérheti.

Mint említettük bármely strand közelében előfordulhat dagálykor és apálykor, amikor a hullámok hatalmas mennyiségű vizet hoznak magukkal és ezek nagy sebességgel visszatérnek a tengerbe.

A képen látható, hogy az áramlat iránya a partra merőleges és befele mutat.

Web

Hasonlít egy folyóra:

v3

Ezen a képen egy kicsit látható az örvénylő víz, amely befele sodorja az embereket.

v4

v5

v5

Általában a rip áramlat nagyon keskeny (2-3 méter széles), de nagy sebességgel (4-5 km/h) sodródik befele. Az ilyen áramlat még nem annyira veszélyes, azonban léteznek olyan áramlatok, amelyeknek szélessége 50 méter és hossza elérheti a 200-400 métert, sebessége pedig akár a 15km/órát is elérheti. Ezek az áramlatok ritkábban fordulnak elő, de nagyon veszélyesek!

Web

Ezen a képen jól látszik, hogyan néz ki egy ilyen áramlat. Mit tehetünk? Hogyan kerülhetjük el a veszélyt? A következő dolgokra mindenképpen figyeljünk oda:

– csatorna szerű, viharos víz amely merőleges a partra
– a tenger vize más színű (általában a tenger színe zöld vagy kék, de ezeken a területeken a víz fehérebb, habzik)
– a hullám szerkezete is különböző ( a hullámok között csak 5-10 méter különbség van)

v7
Ha jelzéseket látsz a helyszinen, amely megtiltja, hogy vízbe menj, akkor egyszerűen ne menj be a vízbe! Nem tanácsos még derékig sem beülni ilyen helyeken a vízbe, mert a hullám bárkit képes berántani a tengerbe!

v8

Mit tehetünk, ha ilyen áramlatba keveredünk?

1. Ne essél pánikba!
A pánik ösztönszerűen előáll amikor életveszélybe kerülünk, azonban semmiképpen sem segít, ha ilyenkor pánikba esünk, hiszen a légzés is felgyorsul, elveszíthetjük a normális gondolkodóképességet és nagyobb a vízbefulladás veszélye.

2. Ne veszítsük el az erőnket!
Ne harcoljunk az áramlattal, amely ellenkező irányba sodor minket és ne próbáljunk a part fele úszni. Sajnos éz teljesen haszontalan. Ilyenkor nem szabad a part fele úszni, hanem csakis a parttal párhuzamosan! Ha az áramlat keskeny, legfeljebb 5 méter széles, akkor gyorsan kimenekülhetünk belőle.

v9

Mit tegyünk, ha nagyobb áramlatba keveredtünk (20 méter széles vagy annál is nagyobb)?

Ebben az esetben is hasonló az eljárás. Nem szabad a part fele, az áramlattal szembe úszni, hiszen gyorsan elveszíthetjük az erőnkket, pánikba esünk. Fontos, hogy ebben az esetben is a parttal párhuzamosan usszunk. Ha úgy érzed, hogy nem tudsz megszabadulni tőle, ne essél kétségbe. Pihenj egy kicsit. Tudnod kell, hogy ezek az áramlatok nem tartanak sokáig. Körülbelül 5 perc elteltével abba fogja hagyni, szoval kitartó kell lenned, mert akkor megmenekülsz. Miután megpihentél, 50-100 métert ússzál a parttal párhuzamosan, majd kiúszhatsz a partra.

v10

Kérjük, hogy mindenkit értesítsetek erről a jelenségről, rokonokat, barátokat, hogy minél több ember visszatérhessen a szabadságról. Nem csak a te életedet mentheted meg, hanem másokét is!

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Mi a véleményed?