Ismét támadnak a harlekinkaticák Olvasd el cikkünket és tudd meg, milyen veszélyeket jelent ez:

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Megérezték a hideg idő közeledtét a harlekinkaticák és tömegével rajzottak ki a hétvégén. Budapesten inváziószerű észlelést jeleztek, a bogarak százával törnek be a lakásokba. Figyelem! Nem őshonos, kártékony fajról van szó!

A hazánkba mesterségesen betelepített harlekinkatica nemcsak az embereknek okoz kellemetlenséget. A gyilkos katicát “vérkaticának” is hívják a szakemberek, ugyanis nagy veszélyt jelent a mi őshonos, hétpettyesünkre. A Távol-Keletről behurcolt faj rendkívül gyorsan szaporodik és iszonyatosan falánk ragadozó.

Nemcsak a táplálékot eszi el a barátságos katicabogarak elől, hanem azok petéit és lárváit is elfogyasztja, ezzel megtizedelve a populációt.

k1

Az utolsó langyos őszi napokat kihasználva a harlekinkaticák védett, téli menedéket keresnek. Szeretik meghúzni magukat épületek, autók és lakások rejtett zugaiban vagy az ablak réseiben.

A harlekinkatica az emberre is veszélyes lehet, egyeseknél a testükben található vegyület allergiás reakciókat válthat ki. FONTOS! A gyilkoskatica meglepő módon nagyot tud harapni! Ennek következtébena bőrön pirosság és enyhe duzzanat keletkezhet a befecskendezett emésztőenzimnek köszönhetően.Mindezek mellett ezek a betolakodó rovarok szinte minden összepiszkítanak. A testükből távozó sárgás nedv leginkább a műanyag nyílászárókon szembetűnő, ezeket eltávolítani szinte lehetetlen.

k2

Sajnos a rovarirtó szerek nem igazán hatnak rájuk, mert a harlekinkaticák sokkal ellenállóbbak, mint más fajok. Leghatásosabb ellenük a porszívó, így nem kell bajlódnunk a tetemek eltakarításával.

Begyűjtésük és semlegesítésük már csak azért is fontos, mert így megakadályozzunk az adott egyedek következő évi szaporulatát!

A harlekinkaticák tömeges rajzása akkor ér véget, amikor igazán hidegre fordul az idő. A tartós fagyok idejére mindegyik katicának telelőhelyet kell találnia, amelyiknek nem sikerül, nem éli túl a telet.

Forrás: mindenegybenblog.hu

↓↓↓ Mások most nézik...nézd meg Te is! ↓↓↓
Betöltés

Mi a véleményed?